In acest articol va vom prezenta cei mai buni arbusti fructiferi pentru anul 2023

Printre cele mai iubite fructe pe care oamenii le cauta in perioada aferenta lor sunt cele pe care doar niste arbusti fructiferi le produc.

Murele, zmeura, coacazele si agrisele sunt extrem de populare pentru gustul lor dulce si pentru varietatea de vitamine pe care le contin. In plus, sunt printre putinele ce au rol si terapeutic, folosite pentru indepartarea stresului, pentru momente de relaxare si liniste.

Te-ai gandit si tu sa plantezi cativa astfel de arbusti in gradina? Vrei o productie doar pentru familie sau una ce sa iti ofere o recolta bogata, in tipul afacerii la nivel local? Ambele variante sunt avantajoase, insa, ce ar trebui sa faci pentru a cultiva cei mai buni arbusti fructiferi?

Usor de plantat, usor de ingrijit

Partea cea mai buna in cazul acestor arbusti fructiferi este ca nu necesita un proces detaliat si dificil cand vine vorba de plantatie si ingrijire. Indiferent de soiul ales, toate se multumesc si cu mai putin.

Astfel ca, nu te gandi ca vei investi timp si un buget colosal de mare, pentru ca arbustii nu sunt deloc pretentiosi. Precum in cazul pomilor de livada ce necesita diferite proceduri, substante, unelte pentru a fi ingrijiti anotimp de anotimp. In plus, vei obtine o recolta speciala, apreciata pentru gustul sau.

Oamenii sunt in cautare de mure si zmeura, cei mai multi mergand in zonele de munte, fiind faimoase pentru arbustii ce cresc pe marginea drumului. Insa, tu ii poti avea chiar in gradina proprie.

Arbusti fructiferi cu recolta bogata

O alta parte interesanta la aceste plante este ca rodul lor apare destul de repede. Spre exemplu, un smochin rodeste abia din anul 2-3 de crestere, pe cand zmeura inca din primul an iti va oferi fructele sale dulci.

Si astfel de intampla si in cazul murului sau agrisului. Intr-adevar, discutam despre cantitati mai mici, insa, important este ca te poti bucura de un kg-doua de fructe proaspete.

Cum are loc plantatia de arbusti fructiferi?

Mure

Un soi de arbust ce se dezvolta foarte bine in gradina. Are nevoie de un sol aerisit, argilos si fertil. Pamantul are nevoie de fertilizare cu ingrasamant natural (din grajd chiar) si de irigatie optima.

Murul este rezistent si la o caldura foarte mare, dar si la temperaturi scazute. Prefera solul prait de cel putin 3 ori, incat buruienile sa nu apara. Trebuie ferit de rugina murului.

Coacaze

Acesta se planteaza int-o groapa de 30 cm adancime. Are nevoie de o irigatie foarte buna, pentru ca precum si murul, iubeste apa. Un coacaz prinde forma de tufa doar dupa taierile anuale de la inceputul vietii sale, astfel, trebuie taiat corespunzator (curatat). Pamantul necesita prasit regulat.

Agrisul

Iubeste solul fertilizat si usor, insa, opus fata de mur si coacaz, acest arbust nu vrea apa din plin. Astfel, nu trebuie plantat intr-o zona cu irigatie puternica. In plus, fuge de razele soarelui si de caldura. Necesita plantat intr-un loc mai umbros. Solul va fi arat, manual sau mecanizat, iar buruienile sa fie mereu indepartate. Pamantul are nevoie de fertilizare constanta prin ingrasamant natural pentru acesti arbusti fructiferi.

Zmeura

Are nevoie de un sol aerat si cu humus pentru a se dezvolta eficient. Destul de rebel, zmeura creste haotic, astfel ca, are nevoie de o intretinere mai atenta (prins cu sarme, araci etc). Precum si restul celor mai buni arbusti fructiferi, plantatia de zmeura necesita prasire de 3 ori pe an.

3 thoughts on “Cum sa cultivi usor arbusti fructiferi precum coacaze, zmeura si agris?

  1. Sunt impresionata de modul in care sunt prezentate beneficiile consumului de fructe si legume proaspete. Este incurajator sa vedem ca exista resurse care ne sustin in adoptarea unor obiceiuri alimentare mai sanatoase.

  2. Ma bucur sa vad ca se promoveaza un stil de viata sanatos si echilibrat. Consumul regulat de fructe si legume poate avea un impact semnificativ asupra starii noastre de sanatate.

  3. Articolul este foarte bine documentat si ofera informatii relevante despre beneficiile consumului de fructe si legume proaspete. Este important sa ne alimentam corect pentru a ne mentine sanatosi.

Comments are closed.