Canapeaua extensibila poate fi mai mult decat o piesa de mobilier folosita ca element central pentru living, fiind solutia ideala pentru relaxare si timp petrecut alaturi de cei dragi, dar si ca pat confortabil pentru oaspeti.

De-a lungul timpului nu s-a gasit o asociere prea prietenoasa intre canapea si dormit, tocmai pentru ca modelele de canapele disponibile erau rigide si s-a plecat de la premisa ca nu vor oferi niciodata un somn odihnitor.

Treptat s-a pus accentul si pe confortul oferit de piesele de mobilier, iar acum sunt disponibile numeroase modele de canapele extensibile de calitate care se pot folosi pentru dormit, fie el ocazional sau regulat.

In ce context se recomanda o canapea extensibila pentru dormit

Confortul si relaxarea sunt principalele caracteristici dupa care oricine ar trebui sa se ghideze in momentul in care decide ca are nevoie de o canapea noua, iar majoritatea dintre acestea sunt proiectate pentru a oferi maximul de confort in pozitia de sezut.

Este adevarat ca poate fi atat de confortabila incat induce inclusiv starea de somnolenta, dar dormitul in sezut nu este o varianta de preferat.

Un somn cu adevarat odihnitor este oferit intotdeauna de un pat, dar daca este necesar, acesta se poate intampla la fel de bine si pe o canapea extensibila de 3 locuri. Canapeaua extensibila este chiar recomandata pentru dormitul ocazional, fiind alternativa ideala pentru oaspeti.

In ce context nu se recomanda o canapea extensibila pentru dormit

Atunci cand este folosita regulat, chiar si saptamanal, poate duce la aparitia unor efecte secundare, precum durerile de spate sau de gat. De asemenea, daca modelul ales este unul deosebit, asa cum sunt canapelele Chesterfield, dormitul frecvent va duce la deteriorarea timpurie a acestora.

Semnele de uzura survenite in timpul somnului afecteaza aspectul general al canapelei.

Aspecte importante de retinut

S-a stabilit ca este necesara o canapea extensibila, care se va folosi si pentru dormit, iar in acest caz sunt importante cateva aspecte ale viitoarei achizitii:
• Materialul
• Dimensiunea
• Nivelul de confort

Materialul canapelei extensibile

Este un aspect foarte important, mai ales atunci cand planificarea locuintei presupune ca in living sa existe o canapea de piele, pe care dormitul nu este neaparat cel mai confortabil.

Se recomanda canapelele din catifea sau cele din material textil, pe care se poate aseza cu usurinta o lenjerie de pat in timpul somnului, pentru protejarea acesteia.

Dimensiunea canapelei

Atunci cand se foloseste si pentru dormit, canapeaua extensibila trebuie sa aiba cel putin 3 locuri, pentru a crea spatiul suficient in timpul somnului. Pe o canapea cu 3 locuri pot dormi inclusiv 2 persoane, mai ales daca latimea acesteia este una generoasa.

Dimensiunile mari ale canapelei extensibile cer de la sine si o incapere spatioasa in care sa fie amplasata.

Nivelul de confort

Cadrul canapelei si picioarele ofera stabilitate, in timp ce salteaua este responsabila de nivelul de confort. Anumite modele de canapele extensibile sunt mai moi in zona de sezut si mai tari la spatar, lucru ce poate cauza disconfort in timpul somnului.

Se recomanda canapelele extensibile cu aceeasi saltea atat in zona pentru sezut cat si la spatar.

Alegerea unei canapele extensibile pentru dormit nu este imposibila, iar respectarea criteriilor de baza, mai sus enuntate, faciliteaza procesul de cautare. Se recomanda un plus de atentie, mai ales atunci cand investitia se vrea a fi una pe termen lung, iar bugetul este pe masura.